Podczas odchudzania organizmu należałoby znać tabelę kaloryczności poszczególnych produktów.
Taka tabela podaje informację ile kalorii mieści się w 100 g. produktu, lub w 100 ml. płynu.
Warto wiec przed rozpoczęciem diety odchudzającej spisać sobie kaloryczność poszczególnych artykułów spożywczych.
Aby łatwiej było je szukać w zeszycie można produkty opisać grupami. Po pewnym czasie zeszyt z opisem nie będzie już nam tak potrzebny, jak na początku diety odchudzającej, gdyż zdążymy zapamiętać kaloryczność wielu produktów.
Opisywanie można rozpocząć np. od dodatków:
- płaska łyżeczka cukru 20 kcal. itd.
Następnie rubryka z pieczywem, ciastem i słodkościami, np. - 1 kromka chleba 80 kcal. itd.
Dalej w kolejności wędliny i mięsa i np. - kabanosy 320 kcal. itd.
Następnie ryby i śledzie np. - makrela wędzona 155 kcal. itd.
Dalej nabiał np. - mleko 3, 2 % 1 szklanka 145 kcal. itd.
Potem warzywa np. - 1 spora marchew 24 kcal. itd.
W dalszej kolejności owoce np. - winogrona 67 kcal. itd.
Inne. Gotowane produkty, np. - szpinak zasmażany 94 kcal. itd.